Tekentherapie

tekentherapieWat doet een tekentherapeut? Informatie voor volwassenen

Een tekentherapeut werkt complementair en ervaringsgericht.. Ervaringsgerichte therapie kan hulp bieden in situaties, waarin verbale therapie moeilijk ingang vindt. Daarom is beeldende therapie zo geschikt voor kinderen omdat ze niet hoeven te spreken maar het beeld voldoende zegt. Complementaire zorg stelt zich als doel het welbevinden van de patiënt te vergroten. Dit doe ik door beeldend met u te werken, dat kan tekenen zijn, maar ook schilderen, boetseren of het maken van collages.

Hoe werkt dat precies?

Voor de vorm van therapie hoeft u niet te kunnen tekenen, of creatief te zijn , het is zelfs veel fijner om voor deze vorm van therapie vanuit uw eigen intuïtie te werken.
Uiteraard is het voor zij die wel graag tekenen en schilderen, een hele prettige en rustgevende manier om tot inzichten te komen.

Wat kunt u van een sessie verwachten?

Allereerst neemt de therapeut wat algemene gegevens van u op. Dan volgt de intake waarin de therapeut allerlei vragen stelt.
Daarna bespreekt de therapeut samen met u uw hulpvraag of probleem totdat er een duidelijke hulpvraag is. Dan verteld u het einddoel van de behandeling.                                                          Daarop krijgt u een beeldende opdracht gekoppeld aan die hulpvraag.
Vervolgens gaat u samen met de therapeut de beeldtaal lezen op wat is krachtig en wat is zwak in dit beeld.
Dit geeft u nieuwe inzichten, omdat tekenen informatie uit het onbewuste naar boven haalt. Door deze inzichten begrijpt u hoe het nu werkt in uw huidige leven, in relatie tot uw verleden.
Uw eigen beeldtaal gaat u ook in uw lichaam voelen door lichaamswerk, waardoor het kwartje gaat vallen.
Na dit beeld herkent u zelf wat de tekening nodig heeft, wat meestal correspondeert met wat u in uw dagelijkse leven nodig heeft.

Tekentherapie is voor mensen met klachten zoals:

-burnout, chronische vermoeidheid
-stress klachten, lusteloosheid
-depressieve gevoelens
-slecht slapen, veel piekeren
-relatieproblemen, misverstanden
-slechte keuzes
-fysiek ongemak, pijn
-verlies en afscheid
-het lukt alsmaar niet wat ik wil
-minderwaardigheidsgevoelens.
-leren omgaan met hooggevoeligheid
-angsten

De duur van de sessie

De meeste sessies duren ongeveer een uur. Voor kinderen kan korter.zijn, afhankelijk van de spanningsboog.

Standaartarief per sessie 90 euro.
Bij een klein budget is er een andere regeling mogelijk.
Er zijn ziektekostenverzekeraars die therapie in een aanvullende verzekering vergoeden. Neem daarvoor contact op met je eigen zorgverzekering. Je hoeft geen eigen risico te betalen. Er is geen verwijsbrief nodig.

Tekentherapie voor kinderen

Deze vorm van therapie is ook goed geschikt voor kinderen, omdat ze niet hoeven te spreken maar het beeld voldoende zegt. Bij jongere kinderen hoort de therapeut van de ouders wat het probleem is, en oudere kinderen kunnen dat zelf vertellen. Ouders mogen bij de eerste sessie aanwezig zijn. En soms ook bij andere sessies afhankelijk van het kind.

Vergoeding vanuit de Jeugdwet mogelijk voor heel Friesland m.u.v. de Waddeneilanden.
Omdat deze praktijk uitsluitend maatwerk lever, kan de behandeling ook bij u thuis worden gegeven.